Tack för allt Alliansen men nu går ni för långt

Eftersom jag inte åker till Almedalen i år heller så tjuvstartar jag Almedalsveckan här på bloggen med att tala om varför jag i höst kommer att lägga min röst på ett annat parti än ett alliansparti. Något jag aldrig tidigare gjort.

Ja, jag vet att vi har en fantastiskt bra ekonomi i Sverige. Jag tror också att alliansens politik har varit starkt bidragande till det. Jag anser att såväl ROT som RUT är bra för Sverige och jag är övertygad om att vi borde sänka fler avgifter för att dra in mer pengar till statskassan.

Jag vet också att det skattesatser bara är en del av den ekvation som resulterar i vad statskassan får in i reda pengar. Jag vet att mer pengar än någonsin läggs på sjukvård etc.

Tack alliansen, ni har gjort ett bra jobb på dessa punkter:

Jag är och förblir socialliberal och borde således rösta på folkpartiet, eller snarare det folkparti med Bengt Westerberg i spetsen som så tydligt tog ställning för allas lika värde och för de svaga men som inte tycker att statens skall äga så mycket verksamheter. Inte den stöveltramparliberalism som Björklund står för.

Men varför skall då Alliansen inte få min röst?

SKOLA
I media läser jag hur mycket sämre våra skolor har blivit samtidigt som jag kollar upp skolor för vår sexåring. I vårt område är skolorna inte dåliga, skalan börjar på bra och går upp till fantastisk. Man får höra av i synnerhet Moderata debattörer att föräldrarna måste ta mer ansvar och i vårt medelklassområde behöver debattörerna inte vara oroliga för det. Vi tar ansvar, vi tar så in i helvete mycket ansvar. Inte en chans att dessa barn får problem för att föräldrarna inte är där, ibland undrar jag om vi kommer att följa dem på inskolning i gymnasiet, högskolan och på deras första jobb också.

Inget av detta är dock Alliansens förtjänst, det är medelklassens förtjänst. Vi som har tillräckligt mycket pengar för att skapa trygghet för våra barn och inte är så pengakåta att vi försakar dem.

Vi har dock tämligen stora problem i de socioekonomisk svagare delarna i våra städer. Om man vill göra det enkelt för sig så kan man säga att vi har problem med invandringen men det är bara en liten del av sanningen. Vi har precis lika stora problem med etniska svenskar i samma områden. Att höra debattörer orera om att föräldrar skall ta ansvar när man tänker på hur det ser ut i dessa områden visar med all önskvärd tydlighet hur självcentrerade de är i sina egna bubblor.

Såg ett inslag på TV härom månaden där en ensamstående mamma beklagade sig över att hon inte kunde hjälpa sin dotter i högstadiet eftersom hon själv hoppade av skolan i 8:an och inte heller kan multiplikationstabellen. Vad gör vi för dessa barn, och föräldrar? Skall vi spola fram klockan 20 år och se dottern beklaga sig över att hon inte kan hjälpa sitt barn och undra varför vi ingenting gjorde?

Skall vi hjälpa dem bara av medmänsklighet? Visst, det räcker gott för mig men vi kan inte orera om att vi har för dåligt med högutbildad arbetskraft i det här landet och samtidigt inte göra något mer än att gnälla på DN debatt.

Så sätt in stora resurser i de svaga områdena och se det som en investering på lång sikt. Efter några år kan vi skörda frukterna i minskat antal brott vilket leder till lägre kostnader för försäkringar och polisinsatser. På lång sikt får vi lättare att expandera pga mer högutbildad personal. Win-Win. Vad väntar ni på? Ni vill ju skapa ett bättre Sverige.

Mer disciplin och betyg, oavsett stadium är inte lösningen hur många gånger än Björklund upprepar det. All forskning visar att han har fel på princip varenda punkt. Jag vill inte ha en skolpolitik som grundar sig på Björklunds skolreligiösa grunder utan på vetenskap och medmänskliga grunder.

A-KASSA
A-kassan har inte höjts på flera år nu. Visst, det finns undersökningar som visar att för hög A-kassa gör att folk låter bli att söka jobb p.g.a att de lever gott på A-kassan. Men man måste ställa det mot att rörligheten på arbetsmarknaden sjunker eftersom folk inte vågar byta jobb. Jag har några vänner som arbetat i många år hos sina tidigare arbetsgivare och som skulle suttit ganska säkert om en neddragning skulle ske som trots det valde att byta jobb. Efter ett tag så fick de nya arbetsgivarna problem och de stod utan arbete. Jag känner även en person som i dagarna tackade nej till ett nytt jobb eftersom den nya arbetsgivaren endast erbjöd hen provanställning. Hen har ett litet barn och en makhen som är föräldraledig att försörja vilket gör att det är för stor risk att bli stående utan jobb om sex månader.

A-kassan är inte bara till för slöhögar utan utbildning, den är även till för att skapa trygghet vilket gör att folk inte måste spara stora summor på bankkonton för att ha råd att byta jobb, skaffa barn och våga skaffa en ny bostad. Att tvinga folk att först spara ihop till sin trygghet innan de vågar ta steget skulle vara förödande för den personliga utveckling för nativiteten och landets ekonomi.

FÖRSÄKRINGSKASSAN
Reglerna för Försäkringskassan ändrades härom året, en del tyckte jag var bra men det verkade som rätt många föll mellan stolarna och drabbades hårt. Man lovade att rätta till det men skall det behövas?

Jag har jobbat med IT i ca 20 år och jag lärde mig ganska tidigt att man måste göra konsekvensanalyser när man inför nya system. Är jag enfaldig om jag tycker att våra folkvalda och myndigheter skall göra detsamma? De har ju dessutom mycket större resurser än mig och konsekvenserna om det går fel är ju mångdubbelt större. Har man med dödligt sjuka människor att göra så är konsekvenserna så otroligt stora så man får inte missa en enda person eller grupp när man gör en konsekvensanalys. Och se för fan till att det finns en handlingsplan om det trots allt uppstår. INGEN lokal handläggare skall någonsin kunna skylla på att de bara följer reglerna när de t.ex nekar en dödligt sjuk människa rimlig hjälp. Dessa fall skall utan dröjsmål skickas till personer som har mandat att tänja på reglerna rätt rejält samtidigt som rapport skall skickas till dem som är ansvarig för riktlinjerna.

SKATTER
Jag har inget emot att få mer i plånboken varje månad men jag kan inte med bästa vilja i världen säga att jag behöver det. Så länge jag köper Simpsons minifigs för några hundra bara för att jag tycker de är kul, köper T-shirts från USA med roliga tryck, elektronik bara för att, kan jag inte kräva lägre skatter för mig själv. Är lönehelg inte är något du väntat på utan ett tillfälle att hålla sig ifrån såväl krogar som affärer så har du inte mycket att bekymra dig över. Däremot kräver jag att mina skattepengar används mer förnuftigt.

Medelklassverige har inte värre problem än hur surdegen skall klara sig under semestern och om de nya gardinerna kommer att matcha soffan. Så sluta locka mig med lägre skatter, det biter inte.

Försvaret får inte fortsätta vara arbetsmarknadspolitik, kan inte med ord beskriva hur dumt det är.

Vapenexport till odemokratiska länder, t.ex Saudiarabien är inte bara dumt utan även moraliskt oförsvarligt. Jag skiter faktiskt i om det ger jobb för med den argumentationstekniken kan vi även börja exportera droger och barnpornografi. Skaffa er en ryggrad för helvete. Ja kära moderater som läser det här, Sossarna var med och byggde upp vapenexporten och var lika goda kålsupare men det gör er inte till bättre människor om ni skyller på dem, snarare sämre. Om det blir ett maktskifte i höst så kommer med all säkerhet MP att sitta i regeringen och vad man än tycker om deras politik så kommer de inte stillatigande att acceptera fortsatt export till diktaturer.

FRA, DATALAGRINGSDIREKTIVET
Sist men inte minst, det som jag anser är det största hotet mot vår demokrati.

Det låter ju väldigt bra att man skall sätta stopp för terrorister, pedofiler, knarklangare etc och vi som inte har något att dölja har ju inget att vara rädda för? Visst låter det bra? Eller?

Först måste jag klargöra att jag inte argumenterar för att stoppa övervakning av skäligen misstänkta efter att beslut tagits av åklagare eller domstol, det har jag inga problem med. Jag vill inte skydda brottslingar, jag vill skydda de ej skäligen misstänkta eftersom massövervakningen kommer att skapa problem för personer som inte begått brott.

”Vi måste stoppa terroristerna innan de utför sina attentat” Visst måste vi det, men de ”riktiga” terroristerna har resurser, de är inte dumma. Om någon misstänks för att vara inblandad i terrorism så skall man naturligtvis sätta in alla de resurser man kan för att bevaka och förhindra men det är inte det vi som är emot massövervakning har något emot. Men att hitta terrorister via massövervakning kommer aldrig någonsin att hända. De skickar inte mejl i klartext med planer, de skickar förmodligen inte ens krypterad text.

”Vi måste stoppa pedofilerna för barnens skull” Visst måste vi det men nu skall jag presentera en tämligen kontroversiell teori. Jag anser nämligen att massövervakningen är det bästa som hänt de brottslingar som vill kommunicera via internet och telefon. Hur kan det vara så?

Jag och många med mig med goda tekniska kunskaper har länge vetat hur man skall kommunicera via text och ljud och skicka filer utan möjlighet, eller åtminstone svårt, för myndigheter att bevaka vad vi håller på med. Vi har dock inte sett något större behov av det p.g.a att vi inte håller på med olagligheter.

Nu ser vi dock att behovet och våra kunskaper används för att skapa krypteringstjänster, krypteringsprogram etc, som skapar stora problem alternativt gör det omöjligt för myndigheter att utföra en effektiv massövervakning. Dessa verktyg och tjänster börjar nu bli väldigt lättanvända vilket gör att de även används av pedofiler och andra för att begå brott. Är det vårt fel? Nej, det är det inte.

Vad ser jag för hot mot oss som inte begår brott?

Vi har alla hört exemplet om man sätter tillräckligt många apor framför skrivmaskiner så kommer de till slut att ha skrivit Shakespears samlade verk. Faran med massövervakningen är att det enligt samma logik kommer att skrivas hela bibliotek av slumpvis skapade hotmönster.

Man kan enkelt hitta mönster som påvisar politisk hemvist genom att personer befinner sig i närheten av ett flertal politiska möten. Man kan även se sexuell läggning, p.g.a att de besökt en webbsida samt befunnit sig på gayklubbar men som i verkligheten klickat på en länk av misstag och som av en slump har vänner som råkar bo granne med gaybarer. Är det ett problem att bli uthängd som gay? För en del kan det nog vara det, men om man på slumpmässiga grunder blir misstänkt för att vara knarklangare, nazist, pedofil etc så blir det allvarligt.

Men är detta ett problem? Kommer de inte alla att frikännas den dagen t.ex polismyndigheten går på djupet? De flesta kommer att frikännas, men jag är övertygad om att en hel del kommer att åka i finkan på indiciegrunder åtminstone i början innan man får en ny syn på just indicier. Men vi vet att väldigt många blir ”straffade” resten av livet av grannar, arbetskamrater och vänner bara de varit misstänkta enligt ”ingen rök utan eld”-principen. Där förväntar jag mig väldigt många tragiska människoöden. Värst av allt är det som är svårast att kontrollera men som vi är i stort sett ovetande om nämligen de misstankar som myndigheterna haft och agerat på men aldrig redovisat. Uppgifter som inte blir offentliga p.g.a rikets säkerhet men som kanske inte ens är sanna.

Om uppgifter är insamlade så kan de missbrukas och de kan också stjälas. Edward Snowden, Chelsey Manning med flera ”stal” och offentliggjorde topphemliga uppgifter från NSA och Amerikanska försvaret. Jag tycker bägge skall hyllas med Nobels fredspris men det hör liksom inte hit för jag undrar hur stort mörkertalet är.

Hur många har stulit och sålt uppgifter till andra länder? Jag är inte så orolig för försvarshemligheter utan för politisk aktivitet, sexuell läggning, aborter eller något annat som kan vara olagligt eller obekvämt i förövarens hemland. Om detta händer (jag skriver inte hänt) i USA vad är det som får er att tro att det inte kommer att hända i Sverige?

Om våra riksdagspolitiker åtminstone ställt krav på att FRA skall presentera ett system som gör det omöjligt med läckor innan ett datalagrings eller annan övervakningslag röstats igenom så kanske jag vore lite lugnare eftersom jag vet att det är omöjligt att bygga. Istället går nu Federley & Co ut och säger att de blev förda bakom ljuset TROTS att vi var många som mycket tydligt redovisade problemen med övervakningsstaten långt innan beslutet om FRA röstades igenom. Det klingar väldigt falskt i mina öron.

Det går helt enkelt inte att bygga tillräckligt säkra system så länge människor får tillgång till dem. Människan är den svaga länken. Personer med tillgång till uppgifterna kommer att utnyttja dem av en mängd olika orsaker. Det kan vara av missriktad kärlek, hämnd, p.g.a att de är utpressade eller helt enkelt av ekonomiska skäl. Varje år kommer man på poliser som missbrukar de uppgifter som de hittat i registren, det samma gäller personer som jobbar i sjukvården. Tant Ask vill att polisen skall få ta del av de uppgifter FRA hämtar in. Eller så kommer systemet helt enkelt att hackas. Ser ni verkligen inte hur trasig hela idén är?

Så när jag läser skrämselpropagandan mot F!, V, MP och S som publiceras i stor mängd just nu av allianspolitiker och dito debattörer så blir jag nästan full i skratt innan jag blir ledsen. Tror ni att jag, som röstat borgerligt i varenda val sen jag var 19, lägger min röst på något annat än alliansen för att jag vill att Socialdemokraterna med stödpartier skall få regeringsmakten? Jag lägger min röst på ett annat parti för att ni så grovt missbrukat mitt förtroende.

Övervakningen av oss medborgare är det största hotet som demokratin står inför. Sjuklövern, älskar att använda detta epitet i positiv bemärkelse, har stått upp mot högerextremismen på ett föredömligt sätt och just därför blir jag förvånad hur ni inte ser vilket hot mot demokratin ni själva vill bygga upp.

Så om Alliansen inte gör en helomvändning innan september så hoppas jag hjärtligt och innerligt att de åker ut och jag skiter fullständigt i hur regeringen ser ut så länge inte Sverigedemokraterna sitter i den. Jag hoppas att ni drar lärdom av att åka ut och kommer tillbaks 2018 med ett nytt mänskligare program och då skall jag återigen kämpa för att ni skall få bilda regering.

Comments

comments

5 reaktion på “Tack för allt Alliansen men nu går ni för långt

 1. Henrik Brändén

  Mycket bra skrivet. Känner väl igen din vånda från min egen situation för fyra år sedan, när jag lämnade socialdemokratin med ungefär samma slags känslor och tankar som du.

  Svara
 2. Gustaf Sahlman

  Anders: jag känner inte dig, så du kanske har uttryckt detta bättre på andra ställen – men jag fattar inte poängen i din uppsats. Du levererar ju några starka påståenden, t.ex. att all forskning (sic!) visar att disciplin och betyg är fel och att rörligheten på arbetsmarknaden sjunker p.g.a. låg a-kassa (källa?). Och sedan så är det den samlade borgerlighetens ansvar att dataintegriteten är svag (på vilket sätt är det största oppositionspartiet bättre?). Och så ska försäkringskassan ha mer pengar och skatterna ska höjas och försvaret ska inte vara arbetsmarknadspolitik.

  Därför ska du rösta rött/grönt/rosa, om jag förstått dig (ungefär) rätt.

  Men det går ju toppen för Sverige ekonomiskt, åtminstone ur ett europeiskt perspektiv. Tror du att Sverige kommer att bli ett bättre samhälle om vi inte har ekonomisk tillväxt? Det tycker i varje fall MP, Fi och V – som tillhör det politiska block som du då numera stödjer.

  I likhet med dig har jag också röstat borgerligt ändå sedan jag fick rösträtt. Jag tycker också att alliansen har gjort 1000 och en fel (och saknat visioner och haft tråk-Björklund som skolminister m.m.), men jag tycker att detta missnöjesröstande börjar bli helt snurrigt. I EU-valet var den ekonomiska utvecklingen den ÅTTONDE viktigaste frågan för väljarna enligt vallokalsundersökningarna. Detta är för mig helt historielöst. Om vi inte har ekonomisk tillväxt då kommer vi se helt nya nivåer av utanförskap och främlingsfientlighet. Se hur det ser ut i Finland (trots finfina Pisa-resultat), i Frankrike (trots en socialistisk president), i Grekland m.m. Vi står inför ett vägskäl. Och du tycker att Fi, V, MP och S (ev. med SD som vågmästare) blir en bra konstellation för att skapa ett bra framtida Sverige … ?

  Vad är det du röstar för? Finns det några ”benchmarks” som vi ska nå upp till? Vilka länder gör det bra idag (eller igår), enligt dig? Ska Sverige vara med i den globala konkurrensen om talang och tillväxt?

  Svara
  1. amo Inläggsförfattare

   För det första, det här var en post jag skrev först på Facebook för att ventilera frustration, det är inte ett ställningstagande för ett politiskt parti. Jag tar mig därför friheten att inte leta fram och redovisa källor. Men jag tänker förklara lite närmare hur jag tänker eftersom du tolkar mig tämligen fel.

   Jag säger ingenstans att Socialdemokraterna är bättre i den här frågan men bl.a. Centern gick ut redan före valet 06 och sa hur viktigt det är med integritet på nätet, något de senare förhandlade bort. Moderaterna gick ut och sa att Polisen aldrig skulle få tillgång till de uppgifter som FRA samlade in men den befarade ändamålsglidningen kom som ett brev på posten.

   Förstår inte varför du tar upp den ekonomiska politiken, det framgår väl med all önskvärd tydlighet att jag anser Alliansen gör ett väldigt bra jobb där?

   Det står heller ingenstans att jag anser att Försäkringskassan skall få mer pengar, jag anser bara att alla ändrade regler, oavsett vilken myndighet som skall upprätthålla dem, måste föregås av avsevärt bättre konsekvensanalysarbete innan de genomförs. Samt att man har färdiga handlingsplaner om det skulle visa sig att reglernas utformning gör att man inte får det förväntade resultatet. Det här är inget som är unikt för Alliansen utan det verkar ske gång på gång oavsett regeringsfärg men senast det hände så satt Alliansen vid rodret och de presenterade förslaget som en så stor förbättring för alla. Konsekvenserna dök rätt snabbt upp i media så Alliansen borde dra lite lärdom härifrån. Att jag är så engagerad i den här frågan beror främst på att jag har vänner som drabbats som absolut inte förtjänat det. Varken kan eller vill gå in på de specifika fallen.

   Det enda parti, av de du påstår att jag stödjer, som jag har sympati för, är MP även om jag skulle få svårt att lägga min röst på dem av flera skäl. Du missar dock kontentan i texten, jag röstar inte för att få in en annan regering, jag röstar för att få ut den vi har. Inget jag och mina meningsfränder har sagt om i första hand integritetsfrågorna verkar ha slagit rot i Alliansens medvetande. Inte en enda av de allianspolitiker jag talat med eller lyssnat på har lyckats förklara ens övergripande hur de skall hantera en bråkdel av alla de farhågor som vi som förstår IT har. Det kommer bara svammel ur deras munnar och det är tydligt att de inte förstår ett skit. Den här frågan är den allra viktigaste för mig för jag ser den som ett gigantiskt hot mot vår demokrati.

   När jag skriver detta så dyker en adekvat jämförelse upp i min hjärna. Att tvinga ut Alliansen från Rosenbad för att de missbrukat sitt förtroende är lite som att inte åka till ett nöjesfält med mina barn för att de har bråkat allt för mycket. Jag vill ju också åka till det där nöjesfältet och åka den där häftiga nya bergochdalbanan. Men jag får bita i det sura äpplet för att de skall fatta att de inte kan bära sig åt hur som helst.

   Men om fyra år när de bett om förlåtelse och visat att de kan vara de underbara personer som jag ser dagligen så röstar vi in dem igen. Men fram tills dess så biter vi i våra sura äpplen och lider för att det blir bäst så, på lång sikt.

   Svara
   1. Gustaf Sahlman

    Så om jag nu förstår dig rätt 😉 så är det framför allt Centerns och Moderaternas svek i dataintegritetsfrågan som gör att du vill straffa alliansen – och så tycker du att de bl.a. har gjort en dålig konsekvensanalys av förändrade regler för Försäkringskassan. Jag tror säkert att du har rätt vad gäller de frågorna. Men är det inte lite ironiskt att det bestraffnings-/belöningssystem som du nu förespråkar för att uppfostra politiker (och barn) väldigt mycket liknar de idéer (Jan Björklunds ”stövertramparliberalism”) som, enligt dig, en enig forskarkår förkastar vad gäller utbildningsvärlden? 🙂 Jag tycker för övrigt att vi alla har ett ansvar att rösta ”för” något också – inte bara rösta mot. Samhället utvecklas dåligt utan idéer och visioner. I detta sammanhang blir då en röst för att straffa alliansen, för mig också en röst på motståndarsidan – alltså den röd-/gröna-/rosa-sidan. Och i detta sammanhang har jag svårt att se den ekonomiska politiken som en fråga i mängden. Sverige är ett litet ljus i ett ganska kompakt europeiskt mörker, där arbetslöshet och budgetunderskott skenar, tillväxten avtar – och socialt utanförskap och främlingsfientlighet växer på ett oroväckande sätt (p.g.a. dålig ekonomisk utveckling). När man då väljer att straffa alliansen på det sätt som du förespråker (genom att rösta in en ny regering som till stora delar är tillväxtfientlig) så får man också ta ett ansvar för konsekvenserna. Jag vill se ett Sverige som skapar tillväxt och attraherar talanger från hela världen. Vad vill du? (Ursäkta dubbelpostningen)

    Svara
 3. Niklas

  Jag må vara åt ett annat håll (dvs vänster och/eller Pirat) men det här var synnerligen bra skrivet och uttrycker mycket av det jag känner också.
  En eloge till dig för din förmåga att resonera om din ståndpunkt.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *